Μάθε πώς η Waldorf εκπαίδευση ωφελεί τα παιδιά

Τα Waldorf σχολεία προωθούν τη συνεργασία μεταξύ των παιδιών, την ελεύθερη σκέψη και την εκμάθηση μέσα από την εμπειρία. Αυτά, είναι μερικά από τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από ένα Waldorf σχολείο. Τα σχολεία Waldorf είναι μοναδικά. Εάν ποτέ επισκεφτείτε μια αίθουσα διδασκαλίας Waldorf, θα εκπλαγείτε με το πώς είναι διαμορφωμένη μια τάξη.

Ξέρατε ότι, ορισμένες από τις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών μπορεί να είναι η μαγειρική, το πλέξιμο και η ραπτική;

Βρες τις ανάγκες των παιδιών

Είναι γεγονός ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και διαφορετικό. Οι ανάγκες οι οποίες έχει είναι συγκεκριμένες και το ίδιο ισχύει για τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει.

Η Waldorf εκπαίδευση εντοπίζει το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκεται το κάθε παιδί.  Βάση αυτό, διδάσκει ανάλογα με τις ικανότητές και δεξιότητες του μαθητή για κάθε μάθημα.

Δεν είναι δυνατόν κάθε παιδί να μαθαίνει πιάνοντας ένα βιβλίο και διαβάζοντας  το μάθημα. Δεν έχει κάθε παιδί την ίδια ικανότητα  στη λεκτική  μάθηση ή σε γραπτές οδηγίες. Πολύ λίγα παιδιά μαθαίνουν συμπληρώνοντας φύλλα εργασίας.

Τα παιδιά μαθαίνουν με να κάνουν πράξεις, να νιώθουν και να σκέφτονται. Στα σχολεία Waldorf, οι εκπαιδευτικοί μαθαίνουν τα παιδιά κάνοντας μαθήματα τα οποία απευθύνονται σε διαφορετικούς τύπους μάθησης. Κάθε ένα από τα μαθήματα περιέχει κίνηση, τέχνες και διεγείρει το νου.

Το μοναδικό χαρακτηριστικό του Waldorf βρίσκεται στη φιλοσοφία του η οποία προσαρμόζει το πρόγραμμα σπουδών στο στάδιο ανάπτυξης παιδιών σε διάφορες ηλικίες. Είναι γεγονός ότι τα παιδιά έχουν διαφορετικές ικανότητες για μάθηση σε διαφορετικές ηλικίες. Έτσι, διδάσκονται μαθήματα τα οποία τα παιδιά είναι σε θέση να καταλάβουν τη στιγμή που θα τα καταλάβουν  και που θα είναι έτοιμα να τα καταλάβουν. Το μάθημα γίνεται για το παιδί – όχι για το διαγώνισμα.

Ανάπτυξη κριτικής σκέψης

Όταν στέλνετε το παιδί σας σε ένα σχολείο Waldorf είναι επειδή εκτιμάτε μια εκπαίδευση που σέβεται την ανάπτυξη του παιδιού.

Όταν στέλνετε το παιδί σας σε ένα σχολείο Waldorf είναι επειδή θέλετε το παιδί σας να είναι ένα ευφάνταστο, ελεύθερο άτομο που σκέφτεται ανοιχτά σε νέες εμπειρίες και διαφορετικές απόψεις.

‘Όταν στέλνετε το παιδί σας σε ένα Waldorf σχολείο είναι επειδή εκτιμάτε μια εκπαίδευση που διδάσκει στο παιδί σας πώς να σκέφτεται – όχι τι να σκέφτεστε και τι  να μην σκέφτεστε όπως όλους τους άλλους.  ‘Όταν στέλνετε το παιδί σας σε ένα Waldorf σχολείο είναι επειδή εκτιμάτε την ελευθερία στην εκπαίδευση – τη μη συμμόρφωση με τα πρότυπα.

Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να νιώσει πίεση από τους συμμαθητές του για να πειράξει έναν άλλο συμμαθητή του. Αυτή είναι η ώρα για το παιδί να αποφασίσει να ακολουθήσει ή να μην ακολουθήσει τη συμπεριφορά. Μερικές φορές βάζουμε τα παιδιά να λάβουν μια γρήγορη απόφαση χωρίς να τους αφήσουμε χρόνο να σκεφτούν από μόνοι τους και να αποφασίσουν.

Στα Waldorf σχολεία αφήνουμε τα παιδιά να λάβουν αποφάσεις στο δικό τους χρόνο.  Έτσι είναι υπεύθυνα για τις αποφάσεις τους και έχουν το αίσθημα ευθύνης και ισότητας όταν μεγαλώσουν. Η κριτική σκέψη ενδυναμώνει τα παιδιά ούτως ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στη ενήλική τους ζωή.

Περιορισμένη τεχνολογία

Έχετε σκεφτεί ποτέ ένα σχολείο χωρίς υπολογιστές; Το σχολείο Waldorf δεν χρησιμοποιεί υπολογιστές ή συσκευές στο δημοτικό σχολείο. Ο λόγος είναι ότι τα σχολεία Waldorf ενθαρρύνουν την επαφή με τους πραγματικούς ανθρώπους, το πραγματικό περιβάλλον  ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια βάση πραγματικής εμπειρίας.  Έτσι, οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται  στα Waldorf σχολεία όταν τα παιδιά βρίσκονται στο κατάλληλο αναπτυξιακό στάδιο.

Είναι κοινή πεποίθηση στα Waldorf σχολεία ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα από την πραγματική εμπειρία παρά να περνούν την ώρα τους μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή.

Τα παιδιά στο Waldorf μαθαίνουν παρακολουθώντας τις γάτες, μυρίζοντας τα λουλούδια, νιώθοντας τη βροχή, ακούγοντας μιας πάπια και παρακολουθώντας με υπομονή μία κότα που τρώει το φαγητό της. Αυτά τα πράγματα είναι ενδιαφέροντα και πιο περίπλοκα για ένα παιδί παρά ένας υπολογιστής.

Όταν ένα παιδί  κάθεται μπροστά σε έναν υπολογιστή αυτό μπορεί να γίνει μια κακή συνήθεια, εφόσον το παιδί δεν κινείται και δεν ενεργεί στον πραγματικό κόσμο. Επιπλέον, οι μαθητές Waldorf  δεν υποφέρουν από την έλλειψη υπολογιστή όταν μεγαλώσουν. Παρόλα αυτά, αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες φαντασίας, σκέψης και θέλησης.

Εντούτοις μη νομίζετε ότι οι δάσκαλοι  Waldorf πιστεύουν ότι οι υπολογιστές και οι συσκευές είναι πάντα ακατάλληλες. Σε ένα Waldorf γυμνάσιο και λύκειο, θα δείτε μαθητές οι οποίοι φτιάχνουν τους δικούς τους υπολογιστές. Αυτός ο τρόπος συνάδει με τη φιλοσοφία Waldorf και είναι ο τρόπος που τα παιδιά αποκτούν γνώση για τους υπολογιστές και τη τεχνολογία.  Οι μαθητές αυτοί, κατακτούν γρήγορα την τεχνολογία των υπολογιστών και πολλές φορές έχουν μια επιτυχημένη καριέρα στη βιομηχανία των υπολογιστών.

“Γενικότερα η εκπαίδευση Waldorf αφήνει τα παιδιά να μάθουν στον δικό τους χρόνο, ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο του κάθε παιδιού. Επίσης, αποκτούν γερές βάσεις κριτικής σκέψης και το καλύτερο μαθαίνουν μέσα από την εμπειρία στην πραγματική ζωή.”

Ελάτε να μας γνωρίσετε!

Αν έχετε απορίες και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη Waldorf εκπαίδευση στείλτε ένα μήνυμα στην επίσημη σελίδα στο Facebook, Waldorf School of Limassol. Εάν θέλετε μια συνάντηση, καλέστε στο 96 116120. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε την Waldorf φιλοσοφία μαζί σας!

Sharing is caring
Categories:ARTICLESMiC Exclusives

Leave a Reply